divendres, 22 de gener del 2010

DESCRIURE UN OBJECTE QUOTIDIÀ.

Tan bon punt vaig escoltar quina tasca havíem de fer, no sé per què em va venir al cap que el meu no seria un objecte sinó un lloc, i aquest és, EL MENJADOR.

En aquesta estança és del tot imprescindible viure-hi alguna estona del dia. Sí, ja sé que a vegades queda relegat aquest servei en un altre espai de la vivenda, però que en cap cas és substitut del tot, del MENJADOR.

El lloc que he escollit ha estat en una determinada època de la meva vida, el TOT. Allà estava sempre la família: els infants hi fèiem els treballs de l’escola; les mares hi planxaven o cosien, les tardes de diumenges era el lloc de passar l’estona jugant a qualsevol dels jocs d’entreteniment més corrents, i quines rialles, i com es gaudia de l’entorn familiar o de persones amigues; lloc de conversa i també per què no dir-ho, de discussions més o menys importants de la família; de recepció de les visites, en una paraula, servia per qualsevol acte o tasca familiar. Era el nucli de la vivenda.

Tancar els ull em porta al record del meu primer MENJADOR. Hi veig un bufet, una vitrina, un armari raconer, un quadre, una ràdio posada en un petit prestatge a la paret i al cap d’un temps hi va aparèixer una “nevera”. Això ja era una altra cosa a afegir a la comoditat familiar.

Ara el MENJADOR Déu n’hi do! com ha canviat la seva fisonomia. El primer que s’hi col·loca és un sofà i com més còmode i gran millor. Ha de permetre, si es vol, aquell tancar els ulls deu minutets tan bons per relaxar-se; contemplar la televisió i molt especialment gaudir de la lectura d’un bon llibre. També hi ha la possibilitat de descansar-hi escoltant música. M’atreviria a dir que l’eix d’aquesta estança pel que fa al dia, dia, és el sofà.

He deixat expressament de nomenar la “taula”, ja que considero que ha estat i encara és, tot i havent canviat la composició dels elements que hi ha al MENJADOR, un element indispensable en cada llar.

¿Ens adonem de la importància d’aquest moble? Del tot imprescindible en dies assenyalats per poder-se reunir tota la família; de conversar sobre qualsevol tema; situades les persones al seu entorn existeix una separació obligada per la taula que dona una certa independència a cadascuna, però alhora permet poder-se veure cara a cara i això ajuda a trobar motius per convergir en la discussió, cosa que sempre és plausible i finalment, he de reconèixer que en aquest nou MENJADOR tenim la sort de poder gaudir de dos mobles insubstituïbles: sofà i taula.

Per tot això no puc per menys que ser una fidel i entusiasta admiradora del MENJADOR.

diumenge, 17 de gener del 2010

CONFERÈNCIA SOBRE "LA NOVA CANÇÓ"

Sense por a ser exagerada puc dir que ha estat, baix el meu punt de vista, una classe esplèndida. Quin bon començament d’any!!!

Vam acabar el primer trimestre del curs amb el recital de la Marina Rossell que va superar totes les expectatives, i ara iniciem aquesta segona part del curs amb la mateixa intensitat.

Quan tens la sort de accedir a una persona que sap presentar un tema com ho ha fet el Professor Jordi Giró, és gaudir d'una sort immensa. Ho va fer de tal manera que sense adonar-nos vam seguir fil per randa tot el que ha estat el fenomen que denominat “La nova cançó”.

És evident que he viscut tota aquesta època, però no era coneixedora de tot el que s’hi estava cercant. En els seus orígens i pel que fa a la economia de la meva família, disposar d’un “tocadiscos” era quelcom difícil. Quan finalment hi vaig tenir accés, tampoc no proliferava la compra de “discos” i està clar penso que aquesta circumstància ja delimitava un xic l’escolta. No ho escric com excusa, sinó com una realitat viscuda.

No obstant això, recordo com m’agradaven les cançons principalment d’en Raimon que fins i tot organitzàvem trobades a casa d’alguna de les companyes per passar la tarda escoltant-les.

Va ser amb el pas del temps que he tingut accés a saber el per què d’aquesta aparició en el nostre país de tots aquests cantants. Entre aquestes descobertes va ser la de conèixer que en el Festival de la Canción Mediterrànea, al que vaig tenir la possibilitat d’anar-hi, tot el que s’estava tramant. És evident, que la meva percepció de la realitat estava molt distorsionada.

Ara però, m’alegra saber que visc sí, en un petit país, però que al mateix temps hi ha grans persones que són capaces de comprometre’s per que pugui surar, i més en aquells temps tan dominats per la dictadura.

Escoltant tot el que em va descobrir el Jordi, em queden unes ganes de cridar fort que si en aquells moments molt més difícils que ara hi havia tanta dedicació a la nostra cultura, què estem fem en aquests moments?; la comoditat farà que les persones siguem traïdores? No de cap de les maneres, aquest coneixement ens ha d’esperonar per reivindicar sempre i a on calgui la defensa de la nostra llengua i cultura. Gràcies Jordi per la teva aportació.
Em plau penjar en aquest bloc, la cançó “Ningú no et fa ombra” (Tomeu Penya), en record d’Antoni Munné i Ramos, que en el seu comiat d’aquest món, ell va voler que s’escoltés especialment dedicada a la seva esposa i companya nostra Carme